auton-kovavahaus

Auton kovavahaus – Miksi autoon kovavahaus?

Syy kovavahaukseen voi olla häikäisevän kauniin kiillon tavoittelu tai halu suojata auton maalipintaa. Syyllä ei loppujen lopuksi ole väliä, kunhan auton maalipinta saa suojansa.

Suomen vaihtelevat sääolosuhteet ovat haitallisia auton maalipinnalle. Vain suojaamalla auton maalipintaa voidaan ylläpitää maalipinnan ikää ja pitää auto kauniin kiiltävänä pidempään. Auton kovavahaus suositellaan tehtäväksi kaksi kertaa vuodessa. Hyvä muistisääntö on tehdä kovavahaus keväällä, kun lumet sulavat ja syksyllä ennen lumen tuloa. 

Auton kovavahauksen tarkoitus on suojata auton maalipintaa epäpuhtauksilta. Se suojaa mm. UV-säteilyltä, puiden mahlalta, kuralta, lentoruosteelta, linnun jätöksiltä ja maantiepieltä ja tiesuolalta. 

Automaalien sideaineet ovat eloperäisiä eli orgaanisia polymeerimateriaaleja. Kun autoa ei suojaa vahauksella, auringon ultraviolettisäteily irrottaa hiukkasia maalipinnasta. Tämä voi näkyä autossa maalipinnan haalistumisena. Suola nopeuttaa erittäin voimakkaasti maalipinnan alla etenevää korroosiota ja näin lyhentää maalipinnan käyttöikää huomattavasti. Kun auto on kovavahattu, ei tarvitse huolestua, että auringon säteily suoraan autolle, tiesuola tai muut epäpuhtaudet vahingoittaisivat maalipintaa, koska kovavahaus tekee tehtävänsä ja suojaa.

Kovavahauksen ansiosta auton maalipintaan muodostuu vahapinta, joka oikein tehtynä tekee maalipinnasta vettä ja likaa hylkivän pintasuojan. Se näkyy veden pisaroitumisena ja valuu lopuksi pinnalta pois. Kovavahaamalla voidaan näin ennalta ehkäistä, ettei epäpuhtaudet pääse syövyttämään metallia eli muodostamaan korroosiota. 

Kovavahaus kestää keskimäärin 6-8kk. Kovavahauksen kestoon vaikuttaa moni asia, mutta miten autoa kovavahauksen jälkeen pesee, on suuri merkitys.  Täytyy siis muistaa, että ainoa keino poistaa epäpuhtaudet auton maalipinnalta on pestä auto säännöllisesti ja kovavahauksen tehtävänä on suojata maalipintaa.